Orval

Zeven jaar oude Trappist

Je zou bijna vergeten dat de Ardennen veel meer is dan alleen vergezichten, diepe dalen en uitgestrekte wouden. Bier bijvoorbeeld en dan specifiek; Orval

Orval is gewoonweg een fantastisch Trappisten bier en wordt, als een van de weinige bieren, beter naarmate hij ouder wordt.  Alleen krijgt hij natuurlijk nergens de kans om te rijpen; behalve bij ons. 

We hebben ons lang weten te beheersen maar gisteren vonden we dat het tijd werd. We hebben een paar Orval, die waren gebrouwen in 2014, onder het stof vandaan gehaald en ontkurkt. En inderdaad, een smaakbom van uitzonderlijke kwaliteit.

Maar wist je dat Trappist niet een soort bier is maar een label? Om dat label te mogen voeren, moet het bier binnen een trappistenabdij worden geproduceerd, moet de monnikengemeenschap rechtstreeks betrokken zijn bij het brouwen en moet de winst grotendeels naar ontwikkelings projecten of charitatieve instellingen gaan. Dat is nog eens wat anders dan al die brouwerijen die vooral winstmaximalisatie nastreven om hun eigen zakken te vullen.

Kortom, je drinkt een Trappist voor het goede doel.

broken image