Het Kanaal van Bernistap

Wandeling vanuit La Truite

De beek die door onze vallei meandert vindt zijn oorsprong bij het kanaal van Bernistap; een prachtig stukje natuur op loopafstand van La Truite.

Het verhaal;Koning Willem I van Oranje begon in januari 1829 met de bouw van een kanaal, dwars door de Ardennen. Een smal en ondiep kanaal voor platbodemschuitjes. Het kanaal zou de verbinding tussen de Maas en de Moezel worden. Maar oeps, ten oosten van het dorpje Bernistap  botste ‘Den Willem' op een 490 meter hoge heuvel van leisteen. Voor de adel was dit natuurlijk geen probleem want de vele armlastige ‘horigen’ kon je makkelijk dwingen om het graafwerk te doen.

In de heuvel werd een diepe kunstmatige vallei gegraven, en daarna zou het hoogste deel overwonnen worden door een kanaaltunnel met een lengte van 2528 meter. Easy job en Willem I zag het geld van de tol al binnen rollen. Maar helaas, de visionair Willem I zag een paar dingen niet aankomen. De stoomtrein was aan een grote opmars bezig ten koste van vervoer over water en de Belgen hadden ook genoeg van hem. In 1830 brak namelijk de Belgische Revolutie uit en schopten ze hem en zijn trawanten buiten. Hij had op dat moment 1130 meter tunnel gegraven. Een historische mislukking maar wel een die  goed past in de lijn van de geschiedenis want zelfs tot op heden hebben we de Oranjes nog steeds niet op briljante ideeën kunnen betrappen.

Of misschien toch wel? Het is namelijk een erg mooi stukje natuur geworden, de wandeling is de moeite zeker waard en de plaatselijke kunstenaar heeft een paar grappige tekeningen kunnen maken.

Henja Govers in Bernistap
Het kanaal van Bernisstap in de La Truite d'Argent wandeling
Het kanaal van Bernistap bij Houffalize in de Ardennen
Het kanaal van Bernistap bij Houffalize in de Ardennen
Het kanaal van Bernistap bij Houffalize in de Ardennen